Jdi na obsah Jdi na menu
 


Život po Harrym

3. 10. 2015

Vydavatelství Bloomsbury chtělo, aby se křestní jméno autorky na obálkách objevilo jen jako dva iniciály. Obávalo se totiž menšího prodeje úvodního dílu, pokud by bylo zřejmé, že jeho autorem je žena. Joanne se zkrátilo na J., a protože Rowlingová nemá žádné prostřední jméno jako druhý iniciál použila jméno po své babičce Kathleen. Na obálkách se tak objevilo J. K. Rowling (v češtině J. K. Rowlingová).

Po obrovském úspěchu prvního dílu napsala Rowlingová 5 dalších pokračování a 2 doplňkové knihy, které byly vydány ve prospěch nadace Comic Relief. Prodej knihy udělal z Rowlingové multimilionářku, v roce 2001 si tak mohla koupit luxusní sídlo ve stylu 19. století u břehu řeky Tay ve Skotsku. V tom samém roce se zde vdala za Dr. Neila Murraye.
Předpokládá se, že série knih o Harrym Potterovi bude mít 7 dílů (pokud nepočítáme doplňkové knihy). Šest knih již bylo v angličtině vydáno, poslední z nich na své české vydání teprve čeká. Nakladatelství Albatros, které má v ČR na tuto sérii exklusivní práva, do této chvíle konkrétní datum vydání nestanovilo. Přes obrovský úspěch knih (nebo snad právě kvůli němu) se Rowlingové nevyhnula ani řada problémů. Vydání pátého dílu (Harry Potter a Fénixův řád) bylo zdrženo kvůli nařčení z plagiátorství spisovatelkou Nancy Stoufferovou. Soud nakonec rozhodl ve prospěch Joanne Rowlingové. Autorka si také chtěla od psaní na chvíli odpočinout, protože během psaní čtvrtého dílu se cítila přepracovaná. Podle vlastních slov jednou dokonce zvažovala, že si zlomí ruku. Nakonec však donutila vydavatelství posunout datum publikace a na pátý (zatím nejdelší) díl celé série tak měla celé tři roky klidného psaní. Rowlingova řekla, že část tohoto času strávila i psaním něčeho jiného, na čem by chtěla pokračovat po uzavření celé série o Harrym Potterovi.

Na konci roku 2003 dostala Rowlingová nabídku televizního producenta Russella T. Daviese na spolupráci při tvorbě slavného britského sci-fi seriálu Doctor Who. I když byla nabídkou nadšená, musela jí nakonec odmítnout, protože už pracovala na dalším dílu série. Ten nese v originále jméno Harry Potter and the Half-blood Prince. Těsně před Vánoci 2004 oznámila Rowlingová dokončení knihy a datum vydání bylo stanoveno na polovinu roku 2005.

Rowlingová se - stejně jako řada dalších literárních, hudebních či filmových osobností - krátce objevila jako postavička v americkém kresleném sitcomu Simpsonovi.

hqdefault.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář